OM TIDNINGSKVARTEREN

Husen

DN-skrapan

2 maj 1960 började man bygga DN-skrapan. Bygget tog 4 år och bestod av en höghusdel för redaktion och administration, och en låghusdel för sätteri, tryckeri, packsal och verkstäder.

Skrapan har 26 våningar, är 84 meter hög och var under 38 år Sveriges högsta höghus. Fasaden är indelad i fack klädda med ljust gråblå och vita keramikplattor. Högst upp på taket finns en rörlig reklamskylt med 3 meter höga bokstäver som visar omväxlande ”Dagens Nyheter” och ”Expressen”.

DN-skrapan invigdes 24 september 1964, då hade delar av DN:s verksamhet redan flyttat in. Byggnaden är, precis som Sweco-huset, blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder ”att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”.

Även Expressen har haft lokaler i DN-skrapan, men numera sitter både de och DN:s redaktioner i den lägre delen. Höghusdelen hyrs idag ut som kontor till olika företag.

Tidningshuset

Den låga delen av DN-skrapan byggdes samtidigt som den höga delen, och kallas idag för Tidningshuset. Den har en annan entré än den höga delen, men sitter ihop invändigt med inglasade gångbryggor. Här fanns från början tidningarnas sätteri, tryckeri, packsal och verkstäder, men just nu är det Dagens Industri, DN och Expressen som har sina redaktioner här.

Sweco-huset

Sweco-huset, eller SvD-huset som det också kallas, byggdes i Marieberg för Svenska Dagbladet mellan 1960 och 1962, efter ritningar av arkitekten Anders Tengbom. Precis som DN-skrapan består Sweco-huset av en höghusdel med kontor för tidningsredaktionen, och en lägre del för tryckeriet.

Byggnaden är 14 våningar hög och i rött Mälardalstegel, förutom fasaden på högdelens bottenvåning som är klädd med rödsvarta keramiska plattor. Sweco-huset är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder ”att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Den anses också vara ett viktigt landmärke vid Västerbrons norra fäste.

Idag finns varken tidningsredaktionen eller tryckeriet kvar i byggnaden. Sedan 2006 sitter teknikkonsultföretaget Sweco här, och fasadskylten ”Svenska Dagbladet” är utbytt mot ”Sweco”.

DN-torget

Utmed Tidningskvarterens huvudgata Gjörwellsgatan hittar du DN-torget. Här parkerar Blodbussen då och då, och de blir förstås glada om du tittar förbi och ger blod.

DN-torget kan också skryta med en cykelparkering, och med Urban Delis foodtruck som står här och säljer härliga luncher och middagskassar för två (kolla Instagram för tider!). Och kanske det bästa av allt: vid fint väder plockar vi bums fram solstolar på torget som du kan låna!

Rålambstorget

Utanför Hemköp Matpressen, bakom Sweco-huset, ligger Rålambstorget. Och hit kan du styra stegen om du är sugen på nytänkande pizza eller hållbar husman på ekologiska ingredienser (när är man inte det?), för det är här Stella Pizza och ChouChou kommer att öppna.

 

Skulpturparken

Skulpturparken ligger mellan DN-skrapan och Tidningshuset, vid ingången till Rålambsvägen 17. I parken kommer det då och då att ställas till med trevliga aktiviteter som AW och beergarden med mat, musik och quiz, och ett och annat nytänkande event. Då hoppas vi att du vill komma.

 

Lastgatan

Lastgatan, med lastkajer från båda husen där nytryckta tidningar brukade skeppas ut, kommer att få kliva fram ur skuggorna och förvandlas till en gata med mer liv och rörelse. Redan nu har Dark Edition ställt hit sina stora svarta containrar, fyllda med 7 noggrant scoutade restaurangkök. Skynda att testa!