OM TIDNINGSKVARTEREN

Vad är egentligen Tidningskvarteren? Det ska vi berätta. Gör dig redo för en liten historielektion!

Om området

Ursprungligen låg de flesta stora svenska tidningarna i Klarakvarteren i centrala Stockholm. I samband med den omfattande rivningen av nedre Norrmalm i slutet av 1950-talet blev det dock nödvändigt att flytta tidningsproduktionen utanför city. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet blev föreslagna varsin tomt i Mariebergsområdet på Kungsholmen där man kunde samla hela tidningsproduktionen på ett ställe med goda parkerings-, lastnings- och distributionsmöjligheter.

Uppdraget att rita Dagens Nyheters nya hus i Marieberg gick till Paul Hedqvist, som även ritat Västerbron och Tranebergsbron, och Svenska Dagbladets hus ritades av Anders Tengbom. Båda husen inspirerades av den senaste trenden i det sena 50-talets stockholmska kontorshusbyggande – så kallade skrapor. Framför allt DN-skrapan har tydliga släktskap med andra byggnader som uppfördes mellan 1955-65 som Hötorgshusen, Skatteskrapan, Folksam-huset och Wenner-Gren Center.

Tengbom å sin sida valde att anpassa fasadmaterialet till den närmaste omgivningens tegelarkitektur (till exempel Rålambshovsskolan och Väg- och Vattenbyggnadsstyrelsens lokaler vid Västerbroplan, idag Socialstyrelsens lokaler). Resultatet blev två tidningshus som konkurrerade med varandra när det gällde volym, form och uttryck, precis som de konkurrerande hyresgästerna som flyttade in.

Om husen

DN-skrapan

2 maj 1960 började man bygga DN-skrapan. Bygget tog 4 år och bestod av en höghusdel för redaktion och administration, och en låghusdel för sätteri, tryckeri, packsal och verkstäder.

Skrapan har 26 våningar, är 84 meter hög och var under 38 år Sveriges högsta höghus. Fasaden är indelad i fack klädda med ljust gråblå och vita keramikplattor. Högst upp på taket finns en av Stockholms mest ikoniska skyltar, vars 3 meter höga bokstäver växlar mellan ”Dagens Nyheter” och ”Expressen”.

DN-skrapan invigdes 24 september 1964, då hade delar av Dagens Nyheters verksamhet redan flyttat in. Byggnaden är, precis som Sweco-huset, blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.

Idag har tidningarnas redaktioner flyttat ut och det är många andra företag som varje dag går in genom entrén på Rålambsvägen 15 och får njuta av en av Stockholms bästa utsikter!

Tidningshuset

Den låga delen av DN-skrapan byggdes samtidigt som den höga delen, och kallas idag för Tidningshuset. Här ligger huvudentrén på Gjörwellsgatan 30, men husen sitter ihop invändigt med inglasade gångbryggor. I Tidningshuset fanns från början tidningarnas sätteri, tryckeri, packsal och verkstäder, men idag är huset främst kontorsbyggnad och tidningsredaktionerna har sällskap med omtänkande företag från många olika branscher.

Sweco-huset

Sweco-huset, som många stockholmare fortfarande minns som SvD-huset från den tid Svenska Dagbladet satt här, byggdes mellan 1960 och 1962. Precis som DN-skrapan består Sweco-huset av en höghusdel med kontor där tidningsredaktionen huserade, och en lägre del som ursprungligen rymde tidningens tryckeri.

Byggnaden är 14 våningar hög och i rött Mälardalstegel, förutom fasaden på högdelens bottenvåning som är klädd med rödsvarta keramiska plattor. Sweco-huset är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Den anses också vara ett viktigt landmärke vid Västerbrons norra fäste.

Idag finns varken tidningsredaktionen eller tryckeriet kvar i byggnaden. Sedan 2006 sitter teknikkonsultföretaget Sweco här, och fasadskylten ”Svenska Dagbladet” är utbytt mot ”Sweco”.

Gjörwellsplatsen

Utmed Tidningskvarterens södra huvudgata Gjörwellsgatan hittar du Gjörwellsplatsen. Här parkerar Blodbussen då och då, och de blir förstås glada om du tittar förbi och ger blod.

Gjörwellsplatsen kan också skryta med en cykelparkering, och en uteservering i bästa solläge. Och kanske det bästa av allt: vid fint väder plockar vi bums fram solstolar på torget som du kan låna!

Visionsbild

Lastgatan

Lastgatan, med lastkajer från båda husen där nytryckta tidningar brukade skeppas ut, kommer att få kliva fram ur skuggorna och förvandlas till en gata med mer liv och rörelse. Redan nu har Dark Edition ställt hit sina stora svarta containrar, fyllda med sju noggrant scoutade restaurangkök. Skynda att testa!

Rålambstorget

Utmed Rålambsvägen, med Sweco-huset i ryggen, ligger Rålambstorget – Mariebergs eget lilla centrum. Här finns allt du behöver i form av matbutik, systembolag och apotek. Snart kan du även styra stegen hit om du är sugen på smarrig fika, nytänkande pizza, svårslagen sushi eller hållbar husman på ekologiska ingredienser (när är man inte det?).

      Skulpturparken

      Skulpturparken ligger nedsänkt vid DN-skrapans fot, vid ingången till Rålambsvägen 17. I parken kommer det då och då att ställas till med trevliga aktiviteter som AW och beergarden med mat, musik och quiz, och ett och annat nytänkande event. Då hoppas vi att du vill komma.

      Event spaces

      Ska du ha ett möte eller ett event? Eller kanske sätta upp en pop-up-butik? Då är Tidningskvarteren en väldigt bra plats.

      Maila till ao@tidningskvarteren.se

      Goda grannar

      Vill du veta vilka som är eller kan bli dina grannar?

      Hyresgäster